T K

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

Proje İçeriği

Projeminizin genel olarak içeriği, içlerinde Ana üretim veritabanı haricinde, Ticari sistemler, Koç Fiat Kredi, Bayi Otomasyon sistemi, Ambar Yönetim sistemi, Ürün Maliyet Hesaplama sistemi ve Servis Bazlı Mimari sistemlerinin bulunduğu yaklaşık 20 TB lık 8 Adet canlı veritabanının 24 saatten kısa bir surede Türkiye 'de ilk kez bu yeni appliance ürüne taşınmasıdır. 1000 lerce uygulama ve kod içerisinde hiçbir ayar değişikliği yapmadan yeni servera cok kısa bir surede taşınmış ve hem maliyet hem performans konusunda önemli kazanımları olmuştur.


Projenin Amacı

ozgur.cetinoglu@tofas.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Kurum içerisinde bütün canlı veritabanlarının işleyişlerinin çok daha performanslı bir şekilde arttırılması için gerçekleştirdik. Bunun ile birlikte mevcut appliance da olmayan boyut esnekliğini kazanmış ve gelecek yıllardaki büyüme katsayımıza göre modüler bir yapıya geçmiş olduk. Tekel halinde olan mevcut appliance a karsı Türkiye 'de ilk kez farklı bir ürün kullanan ve başarılı geçiş yapan ilk kurum ve kişiler olduk.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Yeni sunucunun compute-node ve storage arasında flexible ve hyper bir yapıya sahip olması daha once sahip olmadıgımız bir konfora sahip olmamızı saglamıstır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Öncelikle üst yönetimden aldığımız güven ile Türkiye 'de ilk kez kurulacak ve canlı sistemleri çalıştıracak bu yeni appliance a gecme kararını risk alarak vermiş olduk. Proje öncesinde, sırasında ve sonrasında yeterli ve gerekli desteği maddi manevi olarak aldık.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Öncelikle ana üretim veritabanında hizmet veren 10 larca üretimi destekleyen bölümlerde sonrasında Koç Fiat Kredi, Satın alma, Ticari sistemler, Bayi Otomasyon ,IK, Ambar Sistemi, Ürün Maliyet , Raporlama , Servis Mimarisi gibi ve daha bir çok bunlara bağlı alt birime fayda sağlanmıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Proje sonrasında bir çok veritabanındaki bir çok işleyişte özellikle performans artışı gözlemlenmiş ve öncesi sonrası olacak şekilde raporlanıp sunulmuştur. örnek olarak vermek gerekirse KFK veritabaında gün sonu procedure u 90 Dk dan yaklasık 15 Dk ya inmiştir. Bütün veritabanlarında ortalama 3-4 kat arası hızlanma gözlenmemiştir.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

1 DBA direk olarak projeyi yönetmiştir. 2. DBA direk full destek olarak çalışmıştır. DBA ekibi haricinde Linux/Unix admini olarak 2 uzman, Network yönetimi biriminden 4 kişi ve operasyon ekibinden farklı vardiyalarda 5 kişi aktif olarak görev almıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projemizde kurulum ve taşıma sırasında SCF bilişim firmasından dış destek aldık.